José Smolders, orthopedisch chirurg

Heupresurfacing, gouden bergen of gouden standaard?

In theorie beloofde de heupresurfacing als ­behandeling voor ­patiënten met heupartrose vele voordelen ­boven de gouden ­standaard, de totale heup­prothese. De totale heupprothese heeft een relatief kleine kop en een ­metaal-op-polyethyleen-articulatie. De heup­resurfacing heeft een kop met een grotere diameter met een metaal-op-metaal-articulatie. Deze grotere kop heeft als voordeel dat deze luxaties beter kan voorkomen en bovendien zou metaal-­op-metaal slijtvaster zijn dan metaal-op-polyethyleen. Maar zijn de resultaten in de praktijk zo goed als dat men ons wil doen geloven? Evenaren of overtreffen de resultaten van de heupresurfacing die van de totale ­heup­prothese? En is elke patiënt gebaat bij deze prothese? In dit proefschrift worden deze twee typen heupprotheses, gebaseerd op klinische uitkomsten, metaalionenconcentraties en botdichtheidsveranderingen, vergeleken.

Download hier het proefschrift (PDF)

José

José Smolders avaJosé Smolders wordt op 27 juli 1982 in Lelystad geboren. Zij verlaat in 2000 de polder om in Nijmegen aan de Radboud Universiteit geneeskunde te gaan ­studeren. In 2006 haalt zij haar artsexamen en na te hebben gewerkt als ­ANIOS in Helmond wordt zij aangenomen voor de opleiding Orthopaedie. In haar co-schappen zorgt

een onderzoek naar de inschatting van patiënten over het specialistensalaris voor onrust onder de onderzoeksgroep en voor haar eerste publicatie. Tijdens de vooropleiding Chirurgie in het Rijnstate start José bij de ­afdeling Orthopaedie met het onderzoek dat geresulteerd heeft in het bovenstaande proefschrift. Op 18 september 2013 heeft zij dit proefschrift met succes verdedigd aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
José is getrouwd met Tijmen Moltmaker en samen hebben zij in 2011 dochter Koosje Jans gekregen.

CV

Na haar arts-examen doet José eerst drie maanden onderzoek in het Orthopaedic Research Lab te Nijmegen en werkt daarna als ANIOS Orthopaedie in Ziekenhuis Elkerliek te Helmond. De vooropleiding Algemene Chirurgie start in 2008 in het Rijnstate-ziekenhuis en hier wordt de eerste aanzet voor het proefschrift gezet bij de afdeling Orthopaedie onder supervisie van dr. J.L.C. van Susante. José begint in 2010

met de opleiding Orthopaedie in de Sint Maartenskliniek, UMC St. Radboud en Rijnstate. In september 2013 promoveert zij op het onderwerp heupresurfacing. Eind 2014 rondt zij haar opleiding af met ruime ervaring in de knie- en heupprothesiologie. Haar orthopedische carrière wordt vervolgd in het oosten van het land, waar zij in Hengelo bij Orthopedisch Centrum Oost-Nederland (OCON) aan de slag gaat als chef de clinic voor de onderste extremiteit. In augustus 2015 reist José af naar Canada, om in Ottawa een Arthroplasty fellowship te volgen in The Ottawa Hospital bij Prof. P.B. Beaulé. Hier ligt de nadruk op de anterieure benadering van de heup, revisiechirurgie van knie en heup en traumatologie.
Per september 2016 is zij werkzaam in de Sint Maartenskliniek als knie- en heuporthopeed.

Contact

Hebt u vragen naar aanleiding van dit proefschrift, neem dan gerust contact

T: 024-3659911
j.smolders@maartenskliniek.nl
LinkedIn

Ik sta u graag te woord!

© Copyright 2013 –    |   José Smolders