What the FAQ!? – special edition deluxe! Want de vragen zijn van jou, jou en jou! Zo eerlijk mogelijk door ons beantwoord. Of niet.

Lukt het de Canadezen om Koosje Jans’ naam uit te spreken? (Suzan)
Jawel. Nu ja, ze spreken een naam uit. En meestal is er wel één klank te herleiden naar Koosje Jans. Net zoals Timon, Tjiemen of Teedjeimen best op Tijmen lijkt.
De dame reageert in elk geval al op Koesie Djens, Koossie en Hey big princess (want ze is natuurlijk niet little), maar Kay-Djee wil ze absoluut niet genoemd worden.

Naar wat voor school gaat ze? (Suzan; Kris)
Vanaf 8 september gaat Koosje Jans naar een publieke Engelstalige basisschool (met Franse inmenging vanaf de 2e kleuterklas). Om de Noord-Amerikaanse school experience helemaal compleet te maken gaat ze daar uiteraard heen met een gele schoolbus, samen met kinderen uit de straat.

Hebben ze ook lekker ijs in Canada? (Justine)
Best wel. Van dat fruitige sorbetijs of lekker romig schepijs. Voor maar drie dollar per bolletje. Dus eten we het niet te vaak en wachten we op de winter. Want dan is er gratis ijs in overvloed. Zegt men.

Waar gaat Tijmen zich in de winter mee bezig houden en (hoe) bereidt hij zich daar nu al op voor? (Kris; Irene)
Welke winter? Hoewel Tijmen nog in de ontkenningsfase zit, heeft hij toch vast wat voorwerk gedaan: hij is op zoek naar een goede indoortrainer. En laat Tacx nu net een briljant ding op de markt brengen: de Neo Smart. Aan internet koppelen en dan online tegen anderen fietsen. Alsof je buiten bent, zonder de deur uit te hoeven. Verwarming vol open, bouwlamp erbij en het is net alsof je op een tropisch eiland bent: dat is dus echt wat voor Tijmen.
Het ding is wel knakeduur. Goedkoper dan overwinteren op een echt eiland, maar toch. Sponsoren kunnen zich dus vanaf nu melden. Tijmen zorgt uiteraard voor unieke tegenprestaties.

Gaan jullie, nu José haar rijbewijs heeft, binnenkort een auto kopen en zo ja, wat voor eentje? (Kris)
Ja. Een rode.

Mist Tijmen de Adobe User Group? (Wendy)
Tussen alle mailtjes, Skype-vergaderingen en telefoontjes door wel.

Missen jullie al iets typisch van het Nederlandse eten? (Nicolet)
José: hagelslag!
Tijmen: palingworst!
Koosje Jans: Nederlandse hagelslag! Nederlandse kaas! Nederlandse melk! Nederlandse vleeswaren! Maar ze hebben hier wel lekkere limonade. En ijs. En toetjes. En chocopasta.

Waarom? (Susan)
Waarom niet?

Hoe bevalt het werken in een Canadees ziekenhuis en zijn er (opvallende) verschillen met Nederland? Is er bijvoorbeeld meer hiërarchie, of juist niet? Lopen ze voor op het gebied van technologie, of juist niet? (Nienke)
De eerste week echt werken zit er inmiddels op aangezien mijn baas terug was van vakantie. En dat betekende deze week volle bak (vier dagen) aan de slag op de operatiekamer, waarvan ook twee dagen 60 kilometer verderop in het ‘dorp’ Kemptville (10.000 inwoners). Dit gaf mij de uitgelezen mogelijkheid om 4×45 minuten mijn baas aan de tand te voelen over het budgeteringssysteem in Ottawa, regionale prothese-afspraken met de industrie en het opleidingssysteem. En dat lijkt allemaal verrassend veel op Nederland, met kleine nuanceverschillen. Hele in het oog springende verschillen ben ik, behalve het ontbreken van gratis koffie in het gehele ziekenhuis, nog niet tegen gekomen. Ik merk geen opvallende hierarchie, zowel niet tussen stafleden en arts-assistenten als tussen artsen en verpleging. De sfeer is erg amicaal en ondertussen zijn Canadezen toch heel beleefd. dat laatste betekent vooral dat je aan de lopende band ‘How are you?’, ‘Fine, how are you?’, ‘Thank you’, ‘ You’re welcome’, ‘No problem’, ‘ It’s my job’ tegen elkaar aan het zeggen bent. Er komt echt geen einde aan, totdat je naar huis gaat… En volgens mij worden arts-assistenten gedrild om te expliciet te bedanken als ze kritiek/opmerkingen/tips krijgen, dat heb ik in Nederland nog nooit zo opvallend gezien. Technologisch is het absoluut vergelijkbaar met Nederland, omdat het een academisch ziekenhuis is worden er grote ingrepen gedaan en is er veel mogelijkheid tot onderzoek.

Ben je al van de jetlag af? (Maarten)
Hij staat in de kelder. Momenteel niet al te veel last van, maar je weet het nooit…

Heeft Tijmen al patent aangevraagd op het zelfwarmende fietsframe of de voorverwarmer voor zijn zadel en stuur? (Tim)
Als het geld voor de Tacx Neo Smart door de sponsoren niet opgebracht kan worden, is dit een optie. Of een straalkachel voor het voorwiel om de weg sneeuwvrij te maken.

Geplaatst door
31 augustus 2015, 09:01