Enveloppen en zelfs twee doosjes met het opschrift ‘pas openen op 5 december’ worden door de post gebracht.

Er wordt dagelijks Sinterklaasjournaal gekeken.

Koosje Jans zet haar schoen en die van Elmo, Aap Sebastiaan en Berry. Hierbij legt ze elke keer keurig een ‘hunebedsteen’ voor de deur van ons huis, zodat de Pieten bij gebrek aan schoorsteen toch binnen kunnen komen.

We bakken samen pepernoten, die ze uitdeelt aan haar klasgenoten.

Als blijkt dat de goedheiligman op 5 december een bezoek zal brengen aan de Dutch Groceries Store is het feest voor Koosje Jans helemaal compleet.

Ze vertelt ons over de zelfgebakken pepernoten die ze vorig jaar aan Sinterklaas heeft gegeven in het Sinterklaashuis in Sittard (waar Tijmen en ik niet bij waren) en over wat ze Sinterklaas allemaal kan vertellen als ze hem wéér gaat zien.

Dan breekt eindelijk 5 december aan. Na een fantastische zwemles – ‘Dan vertel ik aan Sinterklaas dat ik het helemaal niet eng meer vind om mijn gezicht onder water te doen’ – gaan we naar de Nederlandse winkel. Deze blijkt afgeladen vol met Nederlanders, Vlamingen en Canadezen die allemaal wel even op de foto willen met Sinterklaas.

Hij houdt audiëntie achterin de winkel tussen de vleeswaren en de chocoladeletters. En dan is Koosje Jans aan de beurt, binnen enkele seconden geeft ze een hand en haar kleurplaat. Ze gunt me nog net de tijd voor één foto en maakt zich dan uit de voeten om uit de grabbelton een ketting op te diepen. Tijmen en ik zijn enigszins verbaasd, had ze hier nu zo naar uitgekeken? Is onze gewoonlijk spontane en ‘stoere’ dochter dan zo onder de indruk of zelfs een beetje bang van Sinterklaas?

Terwijl we in de rij staan om onze Hollandse kaas af te rekenen komt de aap uit de mouw. ‘Dit is niet de goede Sint’ constateert Koosje Jans nuchter. Ik stamel iets over hulpsinterklazen en terwijl ik me afvraag of dit al het moment zal zijn dat ze van haar geloof afvalt, vervolgt ze ‘de goede Sinterklaas is in Sittard’. Punt.

Ik geloof dat ik weet bij wie wij volgend jaar op bezoek moeten.

PS. Bedankt Sittardse, Lelystadse, Amsterdamse en Bossche Sinterklazen voor de smakelijke en leuke cadeau’s!

Geplaatst door
6 december 2015, 02:37